Program radionica

Program radionica

Osim radionice povijesnog mačevanja te radionice Lego Mindstorms EV3 robotike, koje smo već ranije objavili, na ovogodišnjem SFeraKonu nas očekuju sljedeće radionice:

 • Demonstracija gađanja lukom i strijelom – “Instinctive shooting”
  Prikaz streličarstva kroz povijest uz predstavljanje raznih vrsta lukova u upotrebi, od najranijih vremena do današnjeg doba uz objašnjenje tehnika izrade pojedinih primjeraka, prezentacija upotrebe opreme sa praktičnim dijelom (pucanje u metu), te kritički osvrt na zloupotrebu opreme i vještine u vidu bilo kakvog zlostavljanja kako ljudskih tako i neljudskih životinja.
  Voditelj: Davorin Dubenik, bavi se izradom raznih stvari od drveta, ali ti nesretni lukovi privlače ga posebno zbog momenta rada koji u njima postoji, rada koji oni vrše kao akumulator koji skladišti i potaknut oslobađa određenu energiju. Ne bavi se streličarstvom u nekom klubu i nikako ne podržava lov.

 

 • Promatranje neba teleskopom – Promatranje planeta Sunčevog sustava i Sunca teleskopom s posebnim filterom
  Voditelj: Zvonko Reicher je dugogodišnji član udruge USS Croatia u kojoj vodi astronomsku sekciju. Astronomijom se amaterski bavi preko 15 godina.

 

 • Škola mačevanja lightsaberima
  Škola osnova borbe svjetlosnim mačem putem prve forme, Shii-Cho, naučit će vas kretanju, držanju i ophođenju mačem. Na kraju vas čeka mala demonstracija u kojoj ćete pokazati naučeno kroz zanimljivu koreografiju.
  Voditelj: Nikolina Boršćak je članica udruge Mos Croatia Spaceport i zaljubljenica u SF, fantasy i cosplay. Medicinarka je koja digne glavu s knjige. Ponekad.

 

 • Tengwar, Radionica pisanja hrvatskog jezika tengwarom uz kratki prikaz kaligrafskog pisanja tengwara.
  Voditelj: Zvjezdana Drašner je autor hrvatskog standarda za tengwar te se tengwarom i kaligrafijom bavi od 2006. godine. Radionica se održava u okviru djelovanja Udruge Tolkienovih obožavatelja Almarenska družina.

 

 • Radionica heklanja za početnike – izrada Police Box wrist warmera
  Tko kaže da heklanje i SF ne idu zajedno? Na radionici ćemo vam pokazati jednostavan postupak izrade wrist warmera s motivom TARDIS-a. Za prijavu na radionicu upišite se na listu na desku. Maksimalno 8 polaznika!!!
  Voditelj: Dora Drinovac je ekonomistica u stalnoj potrazi za novim kreativnim vunenim projektima. Njezin blog popratite ovdje.

 

 • A za kraj smo vam sačuvali nešto posebno:
Povodom 100. obljetnice “Priča iz Davnine” posebno bismo istaknuli radionicu Domaći u 21. stoljeću: Kako približiti Ivanine priče današnjoj publici? Kako prilagoditi tekst iz prošloga stoljeća ovomu? Kako ostati vjeran autoru a istodobno uživati u suvremenom jeziku? Odgovore i nekolicinu tehnika možete i sami isprobati na ovoj radionici.

Voditelj: Srebrenka Peregrindiplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik. Prevodi s engleskog jezika i na njega, a istom podučava djecu i mlade svih uzrasta. U slobodno vrijeme već preko dvadeset godina piše kratke priče te je desetak godina unazad, uz vlastitu djecu, počela i pripovijedati. Priča tradicionalne i autorske priče u vrtićima, školama i knjižnicama grada Zagreba i Zagrebačke županije, osobito kroz tematske pripovjedaonice povodom Mjeseca hrvatske knjige. Kroz pričanje priča sudjelovala je na Večerima bajke u Waldorfskom vrtiću, Špancirfestu u Varaždinu, Danima Indije u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu i zagrebačkom ZOO-u, Prvom festivalu bajki u Slavonskom Brodu, FISTT ART festivalu, Danima Andautonije u Ščitarjevu i drugdje. Trenutno surađuje na promicanju slikovnica za djecu s izdavačem Ibis Grafikom, a održala je i nekolicinu radionica o primjeni pripovijedanja u nastavi i domu.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>