50 godina Star Treka

50 godina Star Treka

Tri godine prije prvog slijetanja na Mjesec, 1966., na male ekrane sletjela je originalna serija Star Trek (Zvjezdane staze), stoga ove godine slavimo sjajnih 50 godina otkad smo prvi put upoznali Kirka, Spocka i Enterprise. Originalna serija bila je vrlo kontroverzna za svoje doba. Osim što su imali prvu crnu ženu koja nije bila sluškinja već dio stalne posade, dogodio se i jedan od prvih međurasnih poljubaca na TV-u, onog Uhure i kapetana Kirka. Serija je predstavljala vrlo radikalne ideje poput jednakosti i kontakata s drugim rasama koji nisu uključivali beskrajne ratove, osim onih protiv Romulanaca ili Klingonaca.

Sljedeće postave kao što su Next Generation, Voyager, Deep Space Nine i Enterprise uspostavile su vjernu bazu obožavatelja Trekkija. Jeste li i vi jedan od nas?

Na ovogodišnjem SFeraKonu godišnjicu ćemo obilježiti u suradnji s hrvatskom Star Trek udrugom USS Croatia. Pripremit ćemo odličan program, a vi ste dobrodošli uključiti se u raspravu o tome je li Enterprise bio samo holodeck program zapovjednika Rikera, tko je bolji kapetan i je li kapetanica Janeway uvjerljivo zaigrala dvije različite sebe. Oh ta vječna pitanja, neću ni spominjati ona romantična previranja.

Nakon 18 godina neprestanog emitiranja, ali i pauze od 2005. godine, fanove je razveselila informacija da je u pripremi nova sezona koja je planirana za 2017. godinu. Držimo palčeve da novi kapetan (ili kapetanica) postane ozbiljni kandidat za kapetana svih vremena.

Ako imate što za reći na neku od tema iz Star Trek svemira, ako vam nešto osobito žulja srce i morate pošteno raspraviti prijave za program su otvorene.

 

 

Trackbacks/Pingbacks

  1. SFeraKon 2016 | Otvorenje SFeraKona – SF koncert i Star Trek predstava - […] otvorenje SFeraKona bit će posebno na mnogo razina, posebice zbog činjenice da ove godine slavimo 50 godina Star Treka, …

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>