Regionalna suradnja na SFeraKonu

Regionalna suradnja na SFeraKonu

Već smo najavili Crnogorski Festival fantastične književnosti Refesticon čiji članovi će nas posjetiti i s kojima ćete moći izmijeniti iskustva, a možda vas i zainteresiraju da posjetite konvenciju koja je samo dva tjedna nakon SFeraKona.

Također, u goste nam dolaze i članovi Celjske književne udruge koja će nam predstaviti Supernovu Slovenački štampani časopis za spekulativnu fikciju. To je trenutno jedini tiskani slovenski časopis koji se bavi ovim žanrom. Poziv za objavu u časopisu namijenjen je i hrvatskim autorima. Osim što će pričati o samom časopisu, Bojan Ekselenski, novi predsjednik Udruge i urednik Supernove, ali i autor mnogih knjiga i priča, predstavit će i neke nove događaje na slovenskoj sceni (npr. KuniKon – novi 3-dnevni događaj u Velenju).

Specijalni cosplay gosti dolaze nam iz SrbijeUdruga Sakurabana, o kojoj smo već pisali, kao i Udruga Valinor. Isidora iz Sakurabane pričat će na o povijesti cosplaya, a kolega iz udruge, Vladimir, pridružit će joj se na predavanju o cosplay make-upu.
Ljubica iz Udruge Valinor podučit će vas vještini izrade štapića sa mističnog Istoka, a na predstavljanju Udruge Valinor, njihove cosplay karijere i dijeljenju iskustava s raznih konvencija bit će u društvu još jedne članice udruge, Milice.
Bogdan iz Udruge Valinor predstavit će svoj kompleksni kostim za kojeg je od ideje do provedbe bilo potrebno čak dvije i pol godine, a osim toga će pomoći našoj Tajani Štasni održati radionicu “Uvod u cosplay – odljev glave“.

Ove godine družit ćemo se i s mađarskim fandomomNoemi Istenes održat će predavanje o japanskim horor legendama gdje ćemo saznati zašto je mnoštvo filmova i igara temeljeno upravo na japanskoj mitologiji. Noemi je inače jedan od organizatora MondoCona, jedne od najvećih mađarskih geek konvencija. Zanimljivo je da se MondoCon održava po jedan vikend u proljeće, ljeto i jesen. Osim Noemi, predavanje će održati i glavni organizator MondoCona Szekeres András Márk koji će nam pričati o potrazi za besmrtnošću u kineskoj kulturnoj tradiciji te povezanosti sa kineskim misticizmom – npr. zašto kung-fu borci trče po zidovima u wuxia filmovima.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *