Iz programa: Astronomsko društvo Beskraj

Iz programa: Astronomsko društvo Beskraj

Astronomsko društvo Beskraj osnovano je krajem 1998. godine u Zagrebu kako bi okupilo ljubitelje prije svega praktične astronomije. Glavne aktivnosti društva su promatranje zvjezdanog neba sa lokacija bez svjetlosnog onečišćenja uz suradnju sa drugim astronomskih društvima Hrvatske i susjednih zemalja. Mnogi članovi društva aktivno se bave astrofotografijom. Fotografije su bile objavljivane u poznatim svjetskim i domaćim časopisima (Čovjek i svemir, Astronomija, Polaris, Sky & Telescope, Digital Photo) te sudjelovale na mnogim izložbama. AD Beskraj također aktivno sudjeluje u edukaciji javnosti o problemima svjetlosnog onečišćenja.

Ove godine moći ćete s članovima AD Beskraj i Borisom Štromarom promatrati Sunce teleskopom . Naša najbliža zvijezda vrlo je interesantna za vizualna opažanja uz pomoć teleskopa opremljenog odgovarajućim filterima. Članovi AD Beskraj objasnit će što se sve može vidjeti uz pomoć specijaliziranog solarnog teleskopa (pjege, protuberance, filamenti…), a Sunce će se moći opažati „uživo“ kroz teleskop.

U programu je i predavanje pod nazivom “Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom“.
Nevjerojatan je sklad zvjezdanog neba, boja maglica, galaksija. Svemirska estetika budi u nama ushit. Ali amaterska astrofotografija nije samo estetika. Svaki prikupljeni foton daje informaciju o svemiru koji nas okružuje, a više njih, pretočeni u fotografiju, nose vrijedne spoznaje koje će autor predavanja podijeliti s posjetiteljima. Pridružite mu se na putu slikom i riječima – od Sunčevog sustava, preko objekata iz naše galaktičke okoline, sve do vrlo udaljenih galaksija. Predavač Saša Nuić aktivni je član Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba. Amaterski se bavi astronomijom od 2008. godine, a njegove su astrofotografije izlagane na više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Autor je i više popularno-znanstvenih članaka na portalu www.zvjezdarnica.com.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *