Cosplay gosti – Udruga Sakurabana

Cosplay gosti – Udruga Sakurabana
Sakurabana Beograd je udruga osnovana s idejom promocije i popularizacije japanske pop-kulture: manga stripova, anime ostvarenja, video igre, glazbe, mode i ostalih ludosti iz industrije zabave i supkultura. Kako je publika vremenom rasla, Sakurabana je počela organizirati i događaje koji nisu direktno vezani uz Japan, već slave najrazličitije oblike geekovštine. Danas, Sakurabana stoji iza čak pet redovnih godišnjih konvencija: tu su ChibiCon i Japanizam, posvećeni japanskoj pop-kulturi; Potermanija čiji je fokus svijet Harryja Pottera, May the Fourth Be With You koji nas vodi u svijet Zvjezdanih ratova, i BeoKon, kao velika fandom konvencija u stilu Comic Cona.
Sa preko 8000 posjetitelja u četiri dana programa, Sakurabanin godišnji događaj Japanizam najveći je tematski događaj na Balkanu. Ove godine Japanizam slavi jubilej, te iz Udruge očekuju da će se krajem lipnja Beograd pretvoriti u regionalni geek centar – i s radošću će dočekati sve goste iz susjedstva.
Iz Sakurabane na SFeraKon dolaze Vladimir Matić – Kuriljov i Isidora Vlasak – Ferasha.

 

Vladimir Matić – Kuriljov, poznat kao Šunak, je ilustrator i primjenjeni umjetnik iz Beograda. Preko dana radi kao 2D artist u Mad Head Gamesu, a u slobodno vrijeme se zanima stripom, animacijom, FXšminkom, skulptiranjem, maketarstvom i stolnimigrama. U cosplayu je našao način spajanja različitih interesa i disciplina, kao i priliku za druženje, rad na grupnim projektima i upoznavanje kul ljudi iz regije a i šire. Pokušava popularizirati javnosti manje poznate franšize i likove.

 

 

Ferasha – svjetovno ime Isidora Vlasak – po zanimanju je simultani prevoditelj. Posao joj, međutim, prvenstveno služi da se zarade novci za njen “pravi” poziv, a to je neumorno organiziranje konvencija i promoviranje geekovštine u Srbiji i šire. Potpredsjednica je beogradskog udruženja Sakurabana, predavačica, panelistica i recenzentica, i veteran je balkanske cosplay scene. Na kostimima radi timski, svoje projekte shvata (pre)ozbiljno s glumačke strane, i uživa se poigravati s rodnim ulogama i percepcijama, radeći jednak broj muških i ženskih likova. Najviše uživa u ulogama negativaca – em su veći glumački izazov, em po pravilu imaju bolji osjećaj za modu
                      
                   
Fotografije: Aleksandar Jovković-Guru
Obrada: Šunak

Save

Save

Save

Trackbacks/Pingbacks

  1. Regionalna suradnja na SFeraKonu – SFeraKon 2017 - […] cosplay gosti dolaze nam iz Srbije – Udruga Sakurabana, o kojoj smo već pisali, kao i Udruga Valinor. Isidora…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *